O NAS

Korant je najbolj razširjen pustni lik na ptujskem območju. Po izročilu tradicije bi koranti naj preganjali zimo in v deželo prinesli pomlad.

Korantova oprava je sestavljena iz kape, po kateri se koranti med seboj razlikujejo. Na območju Ptujskega polja imajo koranti na kapi pritrjene gosje ali puranje peruti, na Dravskem polju pa imajo koranti goveje rogove. Na Ptujskem polju ima korantova kapa tudi slamnate rogove opete z usnjem, ti rogovi pa so okrašeni s pisanim cvetjem in trakovi. V kapo je všito pobarvano usnjeno naličje z dolgim nosom ter odprtinami za oči in usta. Zobje so narejeni iz belega fižola. Tudi jezik je narejen iz usnja. Kurent je oblečen v kožuh, prepasan je z verigo, na katerih je pet kravjih zvoncev. Obut je v visoke čevlje in rdeče ali zelene pletene nogavice, ki se imenujejo gamaše. V roki vihti ježevko, ki je vbistvu debelejša palica, opeta z ježevo kožo. Kurentije so izdelane iz ovčjih kožuhov.

Korante pa spremlja tudi hudič, ki naj bi skrbel za nemoten obhod in delovanje skupine kurentov. Oblečen je v rdeč ali črn kostum iz blaga. Na glavi ima kapo iz ovčjega usnja. Na njej so pritrjeni rogovi, šilast nos in dolg rdeč jezik. Preko hrbta ima vrženo mrežo, v rokah pa nosi male vile.